Κλείσε το παράθυρο

Το καλάθι μου

{{ order.total_quantity }} Προϊόν Προϊόντα

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
Κλείσε το παράθυρο
{{key}} / {{value}}
Κωδικός: {{ item.code }}
{{item.total_price}} Τελική Τιμή: {{item.total_discounted_price}}
Σύνολο {{order.final_cost}}
ESPA banner
Τηλεφωνικό Κέντρο
Καταστήματα για την προώθηση του πολιτισμού
Για παραγγελίες άνω των 39€ (έως 3 κιλά)
Δωρεάν αποστολή
Υπογραφή βιβλίου Ρέθεμνος Σημεία των καιρών 4 την Παρασκευή 12 Μαϊου και ώρα 19:00
Τρίτη, 09 Μαίου 2023

Σας προσκαλούμε στο κεντρικό μας κατάστημα (Λεωφ. Ηγ.Γαβριήλ 59,έναντι Δημοτικού Κήπου) για να συνομιλήσετε με τον συγγραφέα Μάνο Γοργοράπτη!

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το Ρέθεμνος. Σημεία των καιρών 4 περιλαμβάνει μια δεύτερη διορθωμένη - εμπλουτισμένη επανέκδοση του Ρέθεμνος. Σημεία των καιρών 1, το οποίο κυκλοφόρησε το 2017 και εξαντλήθηκε γοργά από τα ράφια των βιβλιοπωλείων. Στις πρώτες 190 σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα περιδιαβεί, για μια ακόμη φορά, τα σοκάκια και την πολύβουη αγορά του μεταπολεμικού Ρεθύμνου μέσα από φωτογραφικό υλικό, το οποίο δημοσιεύεται πρώτη φορά.
Στο τρίτο μέρος της έκδοσης ο αναγνώστης θα αγοράσει έπιπλα από τους αδελφούς Καρινιωτάκη και τον Μοσχάκη, θα οικοδομήσει σπίτι με τούβλα από τους αδελφούς Τσουρλάκη και μηχανικό τον Μανόλη Ανυφαντάκη, θα χτίσει εκκλησίες με εργολάβο τον Στέλιο Κλαψινάκη, θα αρωματίσει στο μυροπωλείο Ζωγράφου, θα μπει στο γραφείο τελετών Σκαντζιδάκη, θα χουχουλιάσει στα παπλώματα Μπουλουμπασάκη και θα μάθει αγγλικά με τη Mrs Kathrin. Θα αγοράσει πήλινα από του Κουτούφαρη, υποδήματα από του Δρυγιαννάκη και του Παπαγιάννη, θα του περιφράξει το χωράφι ο Κατσάνης και θα του το καλλιεργήσει ο Τόκταμης, θα γανώσει τα τσουκάλια του στου Χλιαουτάκη και στου Γασπαράκη, θα αγοράσει κερία από του Φορτσάκη, θα γευτεί ντολμαδάκια στις κυρά Λένης στο Ωδείο, θα κοιμηθεί στο Ξενοδοχείο των Εμπόρων, θα ευχαριστηθεί μακαρόνια με κιμά στου Μανιατάκη, θα πάρει ούζο απ' του Παυλιδάκη, φάρμακα απ' του Βολανάκη και του Πετρουλάκη και εσώρουχα από του Ρούμελη. Θα ράψει κοστούμι στου Σιγανού και νυφικό στη Τζέτζου, ενώ θα γνωρίσει τα αδέλφια Ψύρρη που πρόσφεραν στην πόλη από αεροπόρο ως ζωγράφο με περγαμηνές.
Στο τέταρτο μέρος ο αναγνώστης, μέσα από το αρχειακό υλικό και τις σπάνιες φωτογραφίες που το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης παραχώρησαν στον συγγραφέα, θα γνωρίσει τον ιατρό Θεμιστοκλή Δημ. Μοάτσο και τον δικηγόρο γιο του Δημήτριο, ο οποίος έφτασε να υπουργοποιηθεί στην πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση της Ελλάδας το 1974.
Χρησιμοποιώντας πέννα και μελάνι η μικροϊστορία του Ρεθύμνου του 1960 καταγράφεται και πάλι, ταξιδεύοντας τους αναγνώστες στον χρόνο μέσα από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, ανασύροντας θύμησες του παρελθόντος. Το Ρέθεμνος. Σημεία των Καιρών 4 έρχεται να συμπληρώσει τα 3 βιβλία του συγγραφέα με παρόμοια αφιερώματα, σφραγίζοντας μιαν εποχή που το ήθος και η αλληλεγγύη των Ρεθεμνιωτών ήταν δεδομένα και όχι ζητούμενα. Άλλωστε, η μικροϊστορία ενός τόπου γράφεται από τους ανθρώπους του μόχθου και καταγράφεται για να μη χαθεί ως παρακαταθήκη στους νεότερους.

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

Ο Μάνος Γοργοράπτης γεννήθηκε στις 6 Απριλίου 1979 στο Πέραμα Μυλοποτάμου.
Είναι το πρώτο από τα δυο παιδιά του Χαρήδαμου Γοργοράπτη και της Ελένης Σπιθούρη.Τα παιδικά του χρόνια και μέχρι την εφηβεία του έζησε στο Πέραμα, έως ότου η οικογένεια μετακόμισε στο Ρέθυμνο για να λάβουν τα παιδιά φροντισμένη μόρφωση.Ο Μάνος είναι πτυχιούχος θεολογίας και υποψήφιος διδάκτορας του Ε.Κ.Π.Α. με ειδίκευση τη Μεταβυζαντινή ζωγραφική.Από το 2005,εργάζεται ως διοικητικός υπάλληλος στον Ο.Δ.Μ.Π. Νομού Ρεθύμνης διακονώντας την Τοπική εκκλησία από αυτό το μετερίζι.
Παράλληλα ξεκίνησε να αρθρογραφεί συστηματικά στην εβδομαδιαία εφημερίδα Ρέθεμνος των εκδόσεων Καραγιαννάκη,από τον Μάιο του 2015,αναλαμβάνοντας μόνιμη στήλη ιστορικού ενδιαφέροντος και έρευνας.Τον Ιανουάριο του 2017, εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο, στο οποίο συγκέντρωσε τα αφιερώματα της στήλης του Ρέθεμνος.Σημεία των καιρών και το Σεπτέμβριο του 2018 εξασφάλισε το μοναδικό πανελλαδικό βραβείο στην κατηγορία Retrospective Publishing (ρετρό Δημοσιεύσεις) στα ετήσια βραβεία Περιφερειακών Μέσων Ελλάδας,Regional Media Awards.
Τέλη του 2018,παρουσίασε το βιβλίο του Ρέθεμνος.Σημεία των καιρών 2 συνεχίζοντας να δημοσιεύει στην εφημερίδα αφιερώματα σε Ρεθεμνιώτες,οι οποίοι άφησαν το στίγμα τους στην πόλη μέσα από την επαγγελματική τους δράση.Τον Ιούλιο του 2021, παρουσίασε το τρίτο κατά σειρά βιβλίο με παρόμοια θεματολογία στο α΄μέρος και στο β΄ μέρος εκτενές αφιέρωμα στον Δήμαρχο Ρεθύμνου Τίτο Στυλ. Πετυχάκη,Ενώ το 2023 προχώρησε στην έκδοση του Ρέθεμος 4 στο οποίο περιλαμβάνεται μια δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση του Ρέθεμνος Σημεία των καιρών 1.Στο βιβλίο αυτό προστέθηκε και ένα ευρύ αφιέρωμα στην διαδρομή ζωής του ιατρού Θεμιστοκλή και του γιου του δικηγόρου Δημήτριου Μοάτσου.Την ίδια χρονιά,επιμελήθηκε έκδοση σχετική με την ιστορία του Παραρτήματος της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης στο Ρέθυμνο.
Ο Μάνος είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης από το 2016 και το Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Ρ. από το 2018,μα περισσότερο από όλα επιθυμεί να είναι ενεργός Ρεθεμνίωτης.